jFontSize
A- A A+

Oglądając telewizję, surfując po Internecie czy przeglądając prasę wszędzie możemy natknąć się na wiadomości promujące zdrowy tryb życia, spożywanie pięciu porcji dziennie i unikanie słodyczy. Jednocześnie jednak wszędzie, jak tylko okiem sięgnąć, widzimy reklamami barów z fast foodami, czekolad i ciastek. To sprawia, że tak naprawdę trudno jest wybrać między tym co smaczne, a tym co zdrowe.

Dietetyk mgr inż. Agnieszka Podgórska, z którą mieliśmy przyjemność spotkać się 13 lutego w naszej szkole, wyjaśniła nam, co takiego kryje się w popularnych wśród ludzi przekąskach, jak szkodliwe mogą one być dla naszego zdrowia i czego używają producenci, by wygląd ich produktów zachęcał do kupienia. Omówiliśmy między innymi skład Nutelli - od paru lat bardzo popularnego dodatku do pieczywa - zobaczyliśmy, jak wygląda różowa maź, z której robi się hamburgery w McDonaldzie, uświadomiliśmy sobie, co zawierają pasztety i żelki, a także jogurty, które wszędzie uznawane są za bardzo zdrowe. Na tej podstawie sporządziliśmy jadłospis, zawierający to, co przeciętny nastolatek zjada w ciągu dnia (w przypadku niektórych z nas okazał się bardzo trafny...), i okazało się, że dziennie spożywamy tyle cukru, ile nie mieści się w jednej szklance. To bardzo szkodzi organizmowi, źle wpływa na zdrowie, a także prowadzi do nadwagi, a nawet otyłości.

Pani dietetyk przestrzegła nas, byśmy uważali na to, co jemy. Oczywiście, nie można popadać w paranoję, jednakże czasem warto, będąc na zakupach, odwrócić opakowanie na drugą stronę i przeczytać skład produktu. Może wtedy zaczniemy uważniej przyglądać się oferowanym produktom i wybierzemy te, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

01.jpg02.jpg